Новини

Каква гаражна врата да изберем за дома ни?

Каква гаражна врата да изберем за дома ни?

Подземни гаражи

Този избор не е толкова лесен, тъй като разнообразието от предлаганите на пазара модели е изключително голямо. На първо място е важно да се съобрази какво разположение има гаража Ви. За собствениците на подземни гаражи в жилищни кооперации или административни сгради, добра алтернатива е монтирането на плътна гаражна врата (позната повече като ламелна) или махова – тип „летящо крило”. Това е така, тъй като строителя вече е затворил общия подход на влизане с топлоизолирана врата (най-често секционна) и няма нужда и Вие да влагате допълнителни разходи за подобен ефект. Нещо повече – за тази ценова разлика (врата с/ без изолация) може да бъде поставен мотор с дистанциоони управления. По този начин се улеснявате в есплоатацията на съоръжението, а отделно значително се засилва сигурността.

Някой хора ще си кажат: „ами като стане някаква повреда в захранването и двигателя не може да работи..” – Да, този въпрос е изключително важен. Винаги се интересувайте снабден ли е с жило за аварийно отваряне предлагания Ви двигател. В противен случай рискувате да останете пред вратата,а автомобилът Ви – затворен в гаража. Въпреки липсата на топлоизолация, ламелните ролетни врата и летящите крила са изключително предпочитани когато съотношението цена – качество е водещо.

Допълнителните съвременни екстри на обезшумяване („п” и „омега” водачи с четки и гуми, прагови гуми и уплътнения), отдавна разбиха твърдения от типа на: „много са шумни” и „скърцат”. Друг важен въпрос, който трябва да поставите пред фирмата – изпълнител е колко хода на отваряне и затваряне Ви гарантират за тези два типа врати (1 ход = отваряне + затваряне). Отговорът трябва да бъде поне 5000. Когато използваните пружини са добре балансирани и съобразени с общото тегло на вратата, до 5-тата година не би трябвало да дават дефекти. На пазара обаче, има и такива, които се предлагат с занижено качество на пружинно-барабанния механизъм.

 

Гаражни врати за фамилни къщи или вили

До тук посочихме удачни опции за врати на подземни гаражи. Нека обърнем внимание и на тези, които са подходящи за фамилни къщи или вили.

Тези гаражи най-често са разположени под помещение, което се отоплява (най-често холът). Отделно сградата е с външна и/или вътрешна изолация. Логично е да изберете врата с термоламели/панели, за да нямате загуби на топлина. Основно избора се свежда до 2 модела врати – с таванно движение( секционна) и терморолетна (топлоизолирана). Определено секционните врати са най-високия клас гаражни врати. Най-дебелия термопанел на пазара (43мм), гаранция на пружините до 15000 цикъла, изключително безшумно и плътно отваряне и затваряне, възможност за вграждане на пешеходна врата и/или прозорци в секциите, нисък контур на отваряне по тавана…

Това са само част от доводите за лидерството на този продукт. Естествено и цената тук е почти в двоен размер от тази на ламелните ролетни врати и летящите крила. В случай, че не сте чак такива перфекционисти и бюджетът Ви не предразполага тази инвестиция, терморолетните гаражни врати са другата добра възможност. Изработени са от алуминиеви термоламели с 15мм пенополиуретанов пълнеж и гумени уплътнения от всички страни. Имат вертикално движение и събиране в кутия. Коефициентът на топлоизолация е малко по-нисък в сравнение със този при секционните, но същевременно е достатъчно висок за запазването на топлината в гаража. Предлагат се в няколко фабрични цвята (бял, кафяв, сив, махагон и златен дъб). Съществува и възможност за боядисване в цвят по избор. Най- новата екстра тук е вграждането на ламели с прозорчета в цялостната конструкция.

Всички от изброените модели врати могат да бъдат автоматизирани, в случай че първоначално са поръчани в ръчен (механичен) вариант.

POST YOUR COMMENT

Your email address will not be published.