Новини

Профилактиката на ролетните и гаражни врати – защо е толкова важна?

Профилактиката на ролетните и гаражни врати – защо е толкова важна?

Въпросът: „А колко е гаранцията?” е един от основните при поръчка на нови продукти. Не по-малко важно обаче е колко често отделяме внимание на поддръжката след изтичането на този срок. При ролетните и гаражни врати този момент е от изключително значение за продължителната и безпроблема употреба. Колкото и качествени да са съставните части, те имат нужда от преглед и диагностика поне веднъж на 2 години.

 

смазването и балансиране

На първо място, барабанно-пружинния механизъм е водещ за тези продукти и смазването и балансирането му на 2 или 3 години (взависимост от интензивността на отваряне и затваряне) е силно препоръчително. В противен случай рискувате износването и евентуалното скъсване на някой от пружините да започне скоро след изтичане на стандартния гаранционен срок.

 

Гресиране

Гресирането и използването на почистващи спрейове никога не е излишно. При ролетните врати, то ще доведе до плавно движение на вратата, крайните пластмасови ограничители (чупеши се след години поради липса на смазване) няма да имат директен достъп до металното дъно на водача и заключващите механизми ще работят без заяждане и трудно превъртане. При секционните врати важи същото, като страничните колелца ще имат плавно приплъзгане.

 

Почистване

Когато вратата е подложена на външни атмосферни условия, почистването на ламелите/панелите и водачите от кал, прах, полепнали стружки или др. прахообразни частици ще предпази от: надраскване на боята, появата на черни вертикални ивици по платното, затруднено движение и скърцане. То може да се осъществи най-простичко с вода, а при по-съвестните – с подходящи за материала почистващи препарати. На последно място, но никак не маловажно, е прегледа на вратите с електрическо задвижване. Тя се състои в проверка на:

  • изправността на захранващите кабели,
  • доброто изолиране на корпуса от външни частици
  • свободно работещ аварийно – отстопоряващ механизъм (жило).

Накратко – навременната и точна сервизация ще Ви спести много бъдещи неприятности и парични разходи.

POST YOUR COMMENT

Your email address will not be published.